28 lutego 2019

Torcik z musem czekoladowym

Cześć kochani !!!!

Dziś mam dla Was kolejny super przepis.Mam nadzieję, że się Wam spodoba .

POTRZEBUJEMY


Ciasto 

- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska  łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu


Śmietana z czekoladą

- 300 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 szt śmietan fix
- 2 łyżeczki cukru do śmietany
- 1/2 czekolady gorzkiej potartej

Mus czekoladowy

- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny  spożywczej
- 1 łyżka kakao
- 40 ml brandy

Dodatki
- powidła śliwkowe
- papier do pieczenia
- tortownica o średnicy 24 cm
- złoty podkład pod ciasto
- dekoracje : kinder bueno , bezy , anyżki , kulki orzechowe
- plastikowa obręcz do tortu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Ciasto 
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy 
  5. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  i pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Mus 
  1. Do rondelka dajemy czekoladę i masło 
  2. Podgrzewamy aż się razem połączą i rozpuszczą  
  3. Gotową masę studzimy
  4. Żółtka ucieramy z cukrem 
  5. Białka ubijamy na sztywno
  6. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklance gorącej wody 
  7. Do masy z żółtek dodajemy masę czekoladową
  8. Następnie kakao i brendy
  9. Mieszamy 
  10. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę
  11. Na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy 
Śmietana  z czekoladą
  1. Śmietanę ubijamy z cukrem 
  2. Wsypujemy śmietan -fix i mieszamy
  3. Na koniec dodajemy potartą czekoladę

EFEKT KOŃCOWY


  1. Biszkopt nasączamy wodą z wódką ( pół szklanki wody i kieliszek wódki )
  2. Zakładamy obręcz 
  3. Smarujemy powidłami 
  4. Na powidła dajemy mus i wkładamy na chwilę do lodówki 
  5. Następnie na mus wykładamy śmietanę z czekoladą 
  6. Całość dekorujemy i w celu schłodzenia wkładamy do lodówki


LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do ciasta  najlepiej zawsze użyć Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej.

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥





                                                     Fot: Barciok Ewa 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz