Cześć kochani !!!!
Czas tak szybko biegnie, tydzień za tygodniem. Ja mam dla Was kolejny przepis, aby chwilę się zatrzymać i odpocząć.
POTRZEBUJEMY:
Ciasto
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- blaszka o wymiarach 23 cm x 30 cm
- papier do pieczenia
Krem
- 1 opakowanie kremu karpatka
- 150 g masła
- 500 ml mleka
Śmietana i dodatki
- 300 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżeczki cukru
- 200 g nutelli
- 2 paczki herbatników (200 g)
- 1/2 szklanki wody plus wódka( ilość wódki według potrzeby ) do nasączenia ciasta i herbatników
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem
- Gotujemy krem karpatkowy według wskazań na opakowaniu
- Studzimy
- Po wystudzeniu dodajemy po woli do masła i ucieramy na jednolitą masę
Efekt końcowy
- Biszkopt nasączyć
- Wyłożyć gotowy krem na biszkopt
- Na krem układać herbatniki nasączone
- Gotowe herbatniki polać podgrzaną nutellą
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem
- Gotową śmietanę wyłożyć na nutellę przestudzoną
- Udekorować według uznania i dać do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do biszkoptu najlepiej zawsze użyć mąki Szymanowskiej uniwersalnej .
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot :Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz