20 lutego 2019

Ciasto babkowe z brzoskwiniami

Cześć kochani !!!!

Wiosna już  powoli nadchodzi. Słońce na niebie dodaje nam energii ale warto w tym pędzie zatrzymać się na chwilę na coś słodkiego. Mam dla Was przepis, który Wam te chwile umili.

POTRZEBUJEMY :

- 1 puszkę brzoskwiń
- 20 dkg cukru
- 1 płaską  łyżeczkę cukru z wanilią
- 25 dkg margaryny
- 5 jajek
- 40 dkg Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 150 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki płaskie kakao
- blaszka do pieczenia o wym: 23 cm x 34 cm
- papier do pieczenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Oddzielamy żółtka od białek 
  2. Żółtka z cukrem ucieramy 
  3. Dodajemy margarynę i mieszamy 
  4. Do masy dajemy mąkę , proszek do pieczenia i mleko 
  5. Mieszamy 
  6. Na koniec dodajemy ubita pianę z białek i delikatnie mieszamy
  7. Ciasto podzielić na dwie części
  8. Do jednej dodać kakao
  9. Do wyłożonej papierem blaszki nakładamy jasne ciasto
  10. Następnie ciemne 
  11. Na sam koniec kroimy brzoskwinie i układamy na cieście 
  12. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego  piekarnia 175 stopni C
  13. Pieczemy przez około 30 minut na złoty kolor lub do tkz suchego patyka 
  14. Po wystudzeniu ciasto możemy polać polewą czekoladową lub posypać pudrem 


LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do ciasta  najlepiej zawsze użyć Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej.

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥









                                                              Fot :Monika Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz