Cześć kochani!!!!
Dziś mam dla Was kolejny przepis. Tym razem tort brzoskwiniowy.
POTRZEBUJEMY :
Ciasto
- 8 jajek- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
Krem
- 5 kubków śmietany 30 % ( 1 litr)- 2 śmietan-fix
- 2 łyżeczki cukru do śmietany
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 słoik konfitury brzoskwiniowej
- 1 puszka brzoskwiń
Dodatki
-1 kiwi- 10 dag malin
- barwnik zielony
- biszkopty długie 36 szt
- wstążka 1 m
- blaszka o średnicy 24 cm
- podkładka złota pod tort
- poncz ( 1/3 szklanki soku z brzoskwiń z 1/3 szklanki wody )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy przez około 40 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
- Po wystudzeniu gotowy biszkopt przekrawamy w poprzek dwa razy , tak by powstały dwa krążki
Krem
- Śmietanę 500 ml ubić na sztywno
- Na koniec dodać wystudzoną tężejącą galaretkę ( ugotowaną na 1 szklance wody )
- Pozostałą śmietaną ubić na sztywno z cukrem na koniec dodając śmietan-fix
Etap końcowy przygotowania tortu
- Wszystkie krążki biszkoptu nasączamy przygotowanym ponczem
- Na dekoracyjną serwetkę lub paterę kładziemy pierwszy krążek biszkoptu , smarujemy konfiturą i wykładamy śmietanę z galaretką
- Na to kładziemy krążek biszkoptu , smarujemy resztą śmietany z galaretką i kładziemy pokrojone brzoskwinie w kostkę ( 3 połówki brzoskwiń zostawiamy do dekoracji)
- Przykrywamy wszystko ostatnim krążkiem biszkoptu
- Smarujemy cały tort ubitą śmietaną z cukrem
- Wyrównujemy boki i górę
- Boki tortu obkładamy biszkoptami i związujemy wstążką , na końcu wiążemy kokardę.
- Część śmietany mieszamy z barwnikiem i nakładamy do rękawa cukierniczego
- Dekorujemy na przemian białe i zielone kręciołki
- Układamy owoce w/g uznania .
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak tort najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot : Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz