14 kwietnia 2019

Tort brzoskwiniowy


Cześć kochani!!!!


Dziś mam dla Was kolejny przepis. Tym razem tort brzoskwiniowy.

POTRZEBUJEMY :


Ciasto 

- 8 jajek
- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu

Krem 

- 5 kubków śmietany 30 % ( 1 litr) 
- 2 śmietan-fix
- 2 łyżeczki cukru do śmietany 
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 słoik konfitury brzoskwiniowej
- 1 puszka brzoskwiń 

Dodatki

-1 kiwi 
- 10 dag malin 
- barwnik zielony
- biszkopty długie 36 szt
- wstążka 1 m
- blaszka o średnicy 24 cm
- podkładka złota pod tort
- poncz ( 1/3 szklanki soku z brzoskwiń z 1/3 szklanki wody )

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 


Ciasto 

  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem 
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy 
  5. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy  i pieczemy przez około 40 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka 
  6. Po wystudzeniu gotowy biszkopt przekrawamy w poprzek dwa razy , tak by powstały dwa krążki

Krem 

  1. Śmietanę 500 ml  ubić na sztywno 
  2. Na koniec dodać wystudzoną  tężejącą galaretkę ( ugotowaną na 1 szklance wody )
  3. Pozostałą śmietaną ubić na sztywno z cukrem na koniec dodając śmietan-fix

Etap końcowy przygotowania tortu

  1. Wszystkie krążki biszkoptu nasączamy przygotowanym ponczem
  2. Na dekoracyjną serwetkę lub paterę  kładziemy pierwszy krążek biszkoptu  ,  smarujemy konfiturą i wykładamy śmietanę z galaretką 
  3. Na to  kładziemy  krążek biszkoptu , smarujemy resztą śmietany z galaretką i kładziemy pokrojone brzoskwinie w kostkę ( 3 połówki brzoskwiń zostawiamy do dekoracji)
  4. Przykrywamy wszystko ostatnim krążkiem biszkoptu 
  5. Smarujemy cały tort ubitą śmietaną z cukrem 
  6. Wyrównujemy boki i górę 
  7. Boki tortu obkładamy biszkoptami i związujemy wstążką , na końcu wiążemy kokardę. 
  8. Część śmietany mieszamy z barwnikiem i nakładamy do rękawa cukierniczego 
  9. Dekorujemy na przemian białe i zielone kręciołki 
  10. Układamy owoce w/g uznania .

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków takich jak tort najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. 


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥






                                                                         Fot : Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz