Święta to piękny czas spotkań, radości, pysznych słodkości. Mam dziś dla Was sernik na czekoladowym spodzie z kruszonką.
POTRZEBUJEMY:
Ciasto
- 40 dkg mąki
- 20 dkg margaryny
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki śmietany 18 % kwaśnej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser
- 6 kostek sera twarogu tłustego ( każda po 20 dkg)
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 śmietana mała 18 % kwaśna
- 3/4 kostki masła roztopionego
- cukier z wanilią
- rodzynki
Dodatki
- blaszka o wym. 34 cm x 24 cm
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Ciasto
- Wszystkie składniki do ciasta dobrze zagnieść
- Wstawić najlepiej do zamrażarki, tak aby po wyjęciu można było trzeć na tarce
Ser
- Do masy serowej żółtka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią
- Białka ubić na sztywno
- Ser przecisnąć praską do ziemniaków lub zmielić
- Gotową masę jajeczną połączyć z serem
- Dodać budyń , roztopione masło i śmietanę
- Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać
- Dodać rodzynki
Efekt końcowy
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
- Ciasto wyjąć i podzielić na dwie części
- Jedną cześć potrzeć na tarce na grubych oczkach
- Na to ciasto wyłożyć gotową masę serową
- Następnie potrzeć resztę ciasta
- Włożyć gotowe ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C z termoobiegiem
- Piec około 45 minut do tkz suchego patyka
- Po wystudzeniu można ciasto posypać pudrem cukrem
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do tego typu wypieków najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz