23 listopada 2020

Ciastka z kremem pomarańczowym

 Cześć kochani !!!!!

Czas tak szybko biegnie. Święta już nie długo. Mam dla Was dziś przepis na ciasteczka, które można zrobić na różne okazje.


POTRZEBUJEMY 

Ciastka 

- 6 białek 
- 150 g cukru
- 200 g herbatników pokruszonych lub mielonych migdałów

 

Krem 

- 6 żółtek 
- 150 g cukru 
- 50 ml soku z pomarańczy 
- starta skórka z 1/2 pomarańczy 
- 100 g masła 
- 1 szklanka śmietany  kremówki 30 %
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciastka 

  1. Do miski dajemy białka 
  2. Ubijamy dodając powoli cukier 
  3. Po ubiciu białek na sztywno dodajemy pokruszone herbatniki 
  4. Delikatnie wszystko mieszamy 
  5. Wykładamy ubitą masę  łyżeczką robiąc okrągłe ciastka wielkości średnicy 7 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni C i pieczemy 15 minut na złoty kolor 
  7. Studzimy 
Krem 

  1. Żółtka dajemy do naczynia 
  2. Dodając cukier ubijamy 
  3. Masę podgrzewamy delikatnie
  4. Dodajemy masło i sok z pomarańczy  
  5. Mieszamy do rozpuszczenia 
  6. Następnie masę studzimy 
  7. Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody 
  8. Następnie delikatnie  podgrzewamy ją do rozpuszczenia 
  9. Studzimy i powoli dodajemy do masy 
  10.  Dodajemy potartą  skórkę pomarańczy
  11. Śmietanę ubijamy na sztywno 
  12. Gotową śmietanę dodajemy do masy pomarańczowej i mieszamy
EFEKT KOŃCOWY 

  1. Na każde ciastko dajemy krem
  2. Przykrywamy drugim ciastkiem 
  3. Następnie trochę kremu i kawałek pomarańczy  
  4. Gotowe ciastka dajemy do lodówki w celu schłodzenia 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                                  Fot :Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz