5 września 2021

Ciasto z kremem ananasowym i kokosem

 Cześć kochani !!!!

Tym razem mam dla Was ciasto z kremem ananasowym i kokosem. Połączenie orzeźwiającego kremu z słodkim kokosem sprawia że ciasto jest bardzo smaczne.


POTRZEBUJEMY 

Ciasto 


- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Kokos

- 10 dag kokosu
- 5  białek
- 5 łyżek cukru

Krem 

- 1 budyń śmietankowy 
- 1 łyżeczka mąki pszennej 
- 1 łyżeczka cukru 
- 1 kostka masła miękkiego 
- 4 żółtka 
- 1 puszka ananasów 

Dodatki 

- blaszka o wymiarach 24 cm x 30 cm 
- papier do pieczenia 
- 1/2 czekolady białej na polewę


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto 

  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao 
  5. Delikatnie mieszamy 
  6. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  7. Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka


Kokos

  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
  2. Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy.
  3. Gotową masę kokosową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  4. Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor.
  5. Po  upieczeniu, na blaszkę z kokosem należy nałożyć  drugą taką samą blaszkę i przewrócić tak aby kokos znalazł się na drugiej blaszce papierem do góry (jest to konieczne gdyż kokos może się w innym wypadku połamać). 
  6. Zdejmujemy papier.
  7. Kokos pozostawić do wystudzenia .

Krem 

  1. Z puszki ananasów odsączamy 1 szklankę soku.
  2. 3/4 szklanki soku gotujemy 
  3. Do pozostałej ilości soku wsypujemy budyń oraz dodajemy mąkę, żółtka  i cukier 
  4. Mieszamy 
  5. Wlewamy do gotującego soku i mieszamy tak jak budyń 
  6. Po ugotowaniu studzimy 
  7. Masło dajemy do naczynia następnie powoli dodajemy wystudzony budyń i miksujemy 
  8. Do gotowego kremu dajemy pokrojony  ananas
  9. Powoli mieszamy 

EFEKT KOŃCOWY 

  1. Na  blat kokosowy  wykładamy gotowy krem 
  2. Na krem kładziemy biszkopt 
  3. Całość nakrywamy blaszką i przewracamy do góry nogami 
  4. W ten sposób ciasto będzie gotowe ,a blat kokosowy  się nam nie połamie 
  5. Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli lub w mikrofalówce z odrobiną mleka 
  6. Gotową czekoladą polewamy całe ciasto 
  7. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia 


LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków takich jak biszkopt  najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. 


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                                 Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz