15 marca 2025

Zakręcone drożdżowe z serem i borówkami

 Cześć kochani!!!!!

Tym razem mam dla Was zakręcone drożdżowe z serem i borówkami. Pyszne, puszyste,  nadziane serem i borówkami. Mam nadzieję że będą Wam smakować.



POTRZEBUJEMY:

Ciasto

- 30g drożdży Babuni
- 600 g mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej 
- 250ml  mleka
- 2 jajka 
- szczypta soli 
- 1 łyżeczka cukru  z naturalną wanilią
- 50g cukru
- 100g masła roztopionego

Masa serowa 

- 200g sera białego chudego 
- 200g serka śmietankowego
- 1 żółtko 
- 4 łyżeczki cukru ( w/g uznania )
- 2 łyżki śmietany 18% kwaśnej  
- 1 budyń waniliowy 
1 łyżeczka cukru  z naturalną wanilią

Dodatki 

- blaszka do pieczenia 
- papier do pieczenia 
- 1 białko plus trochę mleka 
- cukier brązowy 
- borówki 
- rękaw cukierniczy 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


Ciasto                                                                                                                                   

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę .
  2. Do naczynia wlewamy podgrzane mleko  kruszymy drożdże, dodajemy sól ,cukier i cukier  z wanilią mieszamy i odstawiamy 
  3. Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże 
  4. Następnie masło, jajka 
  5. Mieszamy aż zrobi się jednolite ciasto 
  6. Formujemy kulę i przykrywamy szmatką.
  7. Czekamy aż ciasto w misce porządnie wyrośnie.
  8. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia . 

Masa serowa 

  1. Do miski dajemy  oba sery przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub w blenderze na jednolitą masę dodajemy cukier, cukier z wanilią, śmietanę , żółtko oraz budyń 
  2. Dokładnie mieszamy 


EFEKT KOŃCOWY 
  1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kawałków 
  2. Każdy kawałek wałkujemy na pół kole które nacinamy z strony okrągłej 
  3. Następnie dajemy masę serową do rękawa cukierniczego z końcówką i wyciskamy pasek sera układamy parę borówek i paskami przykrywamy ser i borówki i zwijamy w koło 
  4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
  5. Smarujemy roztrzepanym białkiem z mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym 
  6.  Pieczemy w temperaturze 160 c z termoobiegiem przez około 30 minut  na złoty kolor


LUBIĘ I POLECAM ♥


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku  Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 

Ważne Cały proces robienia ciastek zakręconych znajdziecie na moim TIK TOKU



Smacznego 












                                                     Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz