Cześć kochani!!!!!
Tym razem mam dla Was zakręcone drożdżowe z serem i borówkami. Pyszne, puszyste, nadziane serem i borówkami. Mam nadzieję że będą Wam smakować.
POTRZEBUJEMY:
Ciasto
- 30g drożdży Babuni
- 600 g mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej
- 250ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
- 50g cukru
- 100g masła roztopionego
Masa serowa
- 200g sera białego chudego
- 200g serka śmietankowego
- 1 żółtko
- 4 łyżeczki cukru ( w/g uznania )
- 2 łyżki śmietany 18% kwaśnej
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
Dodatki
- blaszka do pieczenia
- papier do pieczenia
- 1 białko plus trochę mleka
- cukier brązowy
- borówki
- rękaw cukierniczy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Ciasto
- Do dużej miski wsypujemy mąkę .
- Do naczynia wlewamy podgrzane mleko kruszymy drożdże, dodajemy sól ,cukier i cukier z wanilią mieszamy i odstawiamy
- Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże
- Następnie masło, jajka
- Mieszamy aż zrobi się jednolite ciasto
- Formujemy kulę i przykrywamy szmatką.
- Czekamy aż ciasto w misce porządnie wyrośnie.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia .
- Do miski dajemy oba sery przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub w blenderze na jednolitą masę dodajemy cukier, cukier z wanilią, śmietanę , żółtko oraz budyń
- Dokładnie mieszamy
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kawałków
- Każdy kawałek wałkujemy na pół kole które nacinamy z strony okrągłej
- Następnie dajemy masę serową do rękawa cukierniczego z końcówką i wyciskamy pasek sera układamy parę borówek i paskami przykrywamy ser i borówki i zwijamy w koło
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Smarujemy roztrzepanym białkiem z mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym
- Pieczemy w temperaturze 160 c z termoobiegiem przez około 30 minut na złoty kolor
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz