30 kwietnia 2018

Tort czekoladowo-orzechowy

Cześć kochani !!!!

Jak pewnie widzieliście na moim FB , nie dawno wzięłam udział w konkursie cukierniczym związanym z przygotowaniem tortu. Konkurencja była dosyć spora i niestety nie udało mi się zająć żadnego miejsca ale i tak uważam , że było warto. Dodaje dziś przepis na tort ,który zrobiłam.


POTRZEBUJEMY:

Ciasto kakaowe
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka kakao

Ciasto orzechowe
- 10 dkg orzechów mielonych laskowych
- 4  białka
- 4 łyżki cukru

Ciasto jasne 
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Krem 
- 3 kostki masła 
- 1 słoik  nutelli 230g
- 100 ml wódki 

Dodatki
- 50 ml wódki do nasączenia biszkoptów( po upieczeniu wszystkie krążki nasączamy tą 
   wódką pomieszaną z odrobiną wody )
- papier do pieczenia
- 1 i 1/2 m wstążki 
- 26 szt biszkoptów długich
- słoiczek konfitury wiśniowej 
- dekoracje( jajko niespodzianka , kinder bueno białe i czekoladowe, cnopers . ferrero 
   rocher, rodzynki w czekoladzie, twix ,oreo )
- blaszka okrągła o średnicy 24 cm


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Ciasto kakaowe
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem 
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę, kakao i delikatnie mieszamy 
  5. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy  i pieczemy przez około 20 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka 
Ciasto jasne
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem 
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę i delikatnie       mieszamy 
  5. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy  i pieczemy przez około 40 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka 
  6. Po wystudzeniu gotowy biszkopt przekrawamy w poprzek dwa razy , tak by powstały dwa krążki
 Ciasto orzechowe
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem .
  2. Dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy .
  3. Gotową masę orzechową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
  4. Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor .
  5. Po  upieczeniu, na blaszkę z  należy nałożyć  drugą taką samą blaszkę i przewrócić tak aby  znalazł się na drugiej blaszce papierem do góry (jest to konieczne gdyż  może się w innym wypadku połamać) . 
  6. Zdejmujemy papier . 
  7. Pozostawić do wystudzenia .
Krem:
  1. Miękkie masło( temperatura pokojowa )  dać do miski .
  2. Następnie po woli dodawać nutellę cały czas mieszając mikserem .
  3. Na końcu delikatnie  wlewać  wódkę .
  4. Wszystko dokładnie wymieszać .

Etap końcowy przygotowania tortu
  1. Na dekoracyjną serwetkę lub paterę  kładziemy pierwszy krążek biszkoptu jasnego , smarujemy konfiturą i wykładamy krem
  2. Na to  kładziemy  krążek biszkoptu ciemnego smarujemy kremem.
  3. Następnie krążek orzechowy i krem .
  4. Przykrywamy wszystko ostatnim krążkiem biszkopta jasnego .
  5. Smarujemy cały tort kremem .
  6. Wyrównujemy boki i górę 
  7. Boki tortu obkładamy biszkoptami i związujemy wstążką ,na końcu wiążemy kokardę. 
  8. Układamy dekoracje czekoladowe w/g uznania .

LUBIĘ I POLECAM ♥♥

Do wypieków takich jak tort najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna. Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. Do takiego tortu najlepsza jest również nutella. która nadaje smak czekoladowy jak i orzechowy kremowi.


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥





                                                              Fot: Ewa Barciok

1 komentarz:

  1. Cudownie wygląda i zapewnie tak samo smakuje. Pozdrawiam Serdecznie

    OdpowiedzUsuń