22 grudnia 2018

Babeczki waniliowe

Cześć kochani !!!

Święta zbliżają się wielkimi krokami a ja mam dziś dla Was kolejny przepis. Nie jest on świąteczny ale mam nadzieję, że Wam się spodoba.


POTRZEBUJEMY:

Ciasto

- 30 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 10 dkg cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
- szczypta soli

Krem
- 1 budyń waniliowy
- 300 ml mleka
- 10 dkg masła

Dodatki

- foremki do babeczek
- masa kajmakowa
- maliny
- kiwi


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

 Krem
  1. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu z 300 ml mleka 
  2. Wystudzić 
  3. Następnie gotowy budyń powoli wcierać do masła 

Ciasto

  1. Do miski dajemy mąkę, cukier,  żółtko, sól, masło oraz śmietanę 
  2. Wszystko dokładnie zagniatamy 
  3. Gotowe ciasto dajemy do lodówki na pół godziny w celu schłodzenia 
  4. Po schłodzeniu dajemy  gotowe ciasto po troszeczku do każdej foremki 
  5. Dobrze wylepiamy 
  6. Gotowe wkładamy do nagrzanego piekarnika 
  7. Pieczemy pół godziny na złoty kolor w temp 150 stopni z termoobiegiem
  8. Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z foremek  i studzimy 

ETAP KOŃCOWY
  1. Do gotowych babeczek dajemy po łyżeczce masy kajmakowej
  2. Na to wyciskamy z worka cukierniczego  gotowy krem 
  3. Następnie dekorujemy malinami i pokrojonym kiwi



LUBIĘ I POLECAM ♥♥

Do tego przepisu można użyć różnych owoców oraz gotowego kremu karpatkowego . Możemy tutaj zaszaleć i skomponować coś według swojego gustu.

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 







                                                                     Fot : Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz