Święta zbliżają się wielkimi krokami a ja mam dziś dla Was kolejny przepis. Nie jest on świąteczny ale mam nadzieję, że Wam się spodoba.
POTRZEBUJEMY:
Ciasto
- 30 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 10 dkg cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
- szczypta soli
Krem
- 1 budyń waniliowy
- 300 ml mleka
- 10 dkg masła
Dodatki
- foremki do babeczek
- masa kajmakowa
- maliny
- kiwi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Krem
- Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu z 300 ml mleka
- Wystudzić
- Następnie gotowy budyń powoli wcierać do masła
Ciasto
- Do miski dajemy mąkę, cukier, żółtko, sól, masło oraz śmietanę
- Wszystko dokładnie zagniatamy
- Gotowe ciasto dajemy do lodówki na pół godziny w celu schłodzenia
- Po schłodzeniu dajemy gotowe ciasto po troszeczku do każdej foremki
- Dobrze wylepiamy
- Gotowe wkładamy do nagrzanego piekarnika
- Pieczemy pół godziny na złoty kolor w temp 150 stopni z termoobiegiem
- Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy
ETAP KOŃCOWY
- Do gotowych babeczek dajemy po łyżeczce masy kajmakowej
- Na to wyciskamy z worka cukierniczego gotowy krem
- Następnie dekorujemy malinami i pokrojonym kiwi
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do tego przepisu można użyć różnych owoców oraz gotowego kremu karpatkowego . Możemy tutaj zaszaleć i skomponować coś według swojego gustu.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Fot : Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz