2 grudnia 2018

Torcik z ptysiami

Cześć kochani !!!!


Dziś mam dla Was kolejny fajny przepis .


Biszkopt
- 4  jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu


Krem biały
- 1/2 serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
-  2 śmietan -fix
- 2 łyżeczki cukru

Ptysie
- 125 ml wody 
- 70 g margaryny palmy
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej

Krem do ptysi
- 1 budyń waniliowy 
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 żółtka 
- 100 gr masła lub margaryny palmy  

Dodatki
- 1 słoik konfitury 
- forma okrągła  o wymiarach 26 cm
- papier do pieczenia
- 1/2 szklanki wody plus trochę cukru z wanilią   do nasączenia ciasta
- 1/2 czekolady roztopić na polewę


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Biszkopt
  1. Jajka rozbijamy . 
  2. Osobno dajemy białka  i żółtka 
  3. Białka ubijamy mikserem na sztywno dodając cukier
  4. Żółtka dajemy do małej miseczki , dodajemy proszek do pieczenia i ocet , mieszamy
  5.  Odstawiamy do wyrośnięcia 
  6. Wyrośnięte żółtka dodajemy do ubitych białek  
  7. Następnie dodajemy mąkę  i wszystko mieszamy
  8. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  9.  Pieczemy 25 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem 

Krem biały
  1. Wlewamy śmietanę do naczynia i ubijamy 
  2. Na koniec wsypujemy śmietan - fix
  3. Do gotowej śmietany dodajemy serek mascarpone delikatnie mieszamy   
Krem do ptysi
  1. Gotujemy budyń dodając 2 żółtka (według przepisu na opakowaniu na mniejszej ilości mleka)
  2.  Wystudzony budyń wcieramy powoli do masła
Ptysie
  1. Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę i zagotować
  2.  Wsypać do tego mąkę i od razu energicznie mieszać
  3. Ciasto należy wystudzić
  4. .Ostudzone ciasto miksujemy mikserem i wbijamy w tym samym czasie jajka. 
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia 
  6. Łyżeczką lub łyżką (w zależności od tego jak duże mają być ptysie) układamy ciasto w odpowiednich odstępach na blaszce
  7.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temp. 200 stopni C (na złoty kolor)
  8. Gotowe i wystudzone ptysie kroimy na pół
  9. Następnie do środka nakładamy krem 


EFEKT KOŃCOWY
  1. Biszkopt połóż na paterę i nasącz 
  2. Wyłóż na niego konfiturę,a następnie krem biały 
  3. Na krem poukładaj gotowe ptysie  
  4. Całość polej czekoladą 
  5. Włóż do lodówki w celu schłodzenia 
LUBIĘ I POLECAM ♥♥

Do tego przepisu można zastosować różnego rodzaju konfitury.

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥






                                                                 Fot .Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz