9 czerwca 2019

Babka biszkoptowa z truskawkami

Cześć kochani !!

Dziś mam dla Was super przepis.Tym razem babka biszkoptowa.


POTRZEBUJEMY:

Ciasto 

- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 płaską  łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- foremka babkowa o wymiarach 30 cm x 10 cm 
- papier do pieczenia 

Krem

- 200 ml  śmietany 30 % 
- 100 ml jogurtu greckiego
- 1 galaretka truskawkowa( ugotować w 200 ml wody )
- 1/2 serka mascarpone
- 20 dkg truskawek 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto 
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy 
  5. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  i pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka

Krem
  1. Galaretkę ugotować i wystudzić  
  2. Śmietanę  ubić na sztywno 
  3. Do ubitej śmietany powoli dodawać mascarpone  oraz jogurt 
  4. Dokładnie  wymieszać
  5. Do gotowego kremu dodać tężejącą galaretkę
  6. Wszystko powoli dokładnie wymieszać
  7. Następnie dodać pokrojone truskawki (kilka zostawić do dekoracji)

EFEKT KOŃCOWY

  1. W gotowej babce biszkoptowej wycinamy środek ( prostokąt)
  2. Do wykrojonej dziury  wykładamy gotowy krem 
  3. Na wierzch kruszymy wycięte ciasto
  4. Na pokruszone ciasto układamy truskawki
  5. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia 


LUBIĘ I POLECAM ♥♥

Do biszkoptu najlepiej zawsze użyć mąki Szymanowskiej uniwersalnej .

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥






                                                                    Fot:Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz