Dziś mam dla Was super przepis.Tym razem babka biszkoptowa.
POTRZEBUJEMY:
Ciasto
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- foremka babkowa o wymiarach 30 cm x 10 cm
- papier do pieczenia
Krem
- 200 ml śmietany 30 %
- 100 ml jogurtu greckiego
- 1 galaretka truskawkowa( ugotować w 200 ml wody )
- 1/2 serka mascarpone
- 100 ml jogurtu greckiego
- 1 galaretka truskawkowa( ugotować w 200 ml wody )
- 1/2 serka mascarpone
- 20 dkg truskawek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem
- Galaretkę ugotować i wystudzić
- Śmietanę ubić na sztywno
- Do ubitej śmietany powoli dodawać mascarpone oraz jogurt
- Dokładnie wymieszać
- Do gotowego kremu dodać tężejącą galaretkę
- Wszystko powoli dokładnie wymieszać
- Następnie dodać pokrojone truskawki (kilka zostawić do dekoracji)
EFEKT KOŃCOWY
- W gotowej babce biszkoptowej wycinamy środek ( prostokąt)
- Do wykrojonej dziury wykładamy gotowy krem
- Na wierzch kruszymy wycięte ciasto
- Na pokruszone ciasto układamy truskawki
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do biszkoptu najlepiej zawsze użyć mąki Szymanowskiej uniwersalnej .
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot:Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz