15 czerwca 2019

Ciasto kruche z truskawkami

Cześć kochani !!!!!


Sezon truskawek w pełni. Trzeba je wykorzystać póki są, dlatego przez jakiś  czas będą przepisy właśnie z nimi .



POTRZEBUJEMY

Ciasto
- 40 dkg mąki pszennej
- 25 dkg cukru
- 2 sztuki jajek
- 14 dkg masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

- 40 dkg twarogu mielonego półtłusty lub tłusty
- 5 dkg cukru
- 2 jajka
- 1/2 budyniu waniliowego
- trochę cukru z prawdziwą wanilią
- 30 dkg truskawek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto

  1. Do miski dajemy zimne masło oraz cukier
  2. Ucieramy delikatnie 
  3. Dodajemy jajka i ucieramy delikatnie 
  4. Następnie dodajemy mąkę i proszek
  5. Jeżeli ciasto będzie się kleić należy dodać trochę mąki 
  6. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki 
  7. Dzielimy ciasto na pół
Nadzienie 

  1. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek
  2. Białka ubijamy na sztywno 
  3. Do miski dajemy żółtka puls cukier i cukier z wanilią. Ucieramy 
  4. Następnie dodajemy budyń i ser po mielony. Mieszamy 
  5. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy 
  6. Dodajemy również pokrojone truskawki 
  7. Całość delikatnie mieszamy 
Efekt końcowy 
  1. Połowę ciasta wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem 
  2. Na to  układamy gotowy ser z truskawkami 
  3. Następnie kruszymy resztę ciasta 
  4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 stopni C i pieczemy przez 40 minut
  5. Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy go i posypujemy cukrem pudrem 
  6. Na koniec dekorujemy truskawkami 


LUBIĘ I POLECAM ♥♥


To ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej , żeby dobrze wystygło. Lepiej  się kroi. 

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 

Smacznego ♥♥♥







                                                                  Fot:Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz