Sezon truskawek w pełni. Trzeba je wykorzystać póki są, dlatego przez jakiś czas będą przepisy właśnie z nimi .
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 40 dkg mąki pszennej
- 25 dkg cukru
- 2 sztuki jajek
- 14 dkg masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- 40 dkg twarogu mielonego półtłusty lub tłusty
- 5 dkg cukru
- 2 jajka
- 1/2 budyniu waniliowego
- trochę cukru z prawdziwą wanilią
- 30 dkg truskawek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Do miski dajemy zimne masło oraz cukier
- Ucieramy delikatnie
- Dodajemy jajka i ucieramy delikatnie
- Następnie dodajemy mąkę i proszek
- Jeżeli ciasto będzie się kleić należy dodać trochę mąki
- Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki
- Dzielimy ciasto na pół
Nadzienie
- Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek
- Białka ubijamy na sztywno
- Do miski dajemy żółtka puls cukier i cukier z wanilią. Ucieramy
- Następnie dodajemy budyń i ser po mielony. Mieszamy
- Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy
- Dodajemy również pokrojone truskawki
- Całość delikatnie mieszamy
Efekt końcowy
- Połowę ciasta wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem
- Na to układamy gotowy ser z truskawkami
- Następnie kruszymy resztę ciasta
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 stopni C i pieczemy przez 40 minut
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy go i posypujemy cukrem pudrem
- Na koniec dekorujemy truskawkami
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot:Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz