18 sierpnia 2019

Ciasto kajmakowe

Cześć kochani !!!!


Dziś mam dla Was kolejny przepis .Tym razem ciasto, które nie wymaga pieczenia.


POTRZEBUJEMY


Do nasączenia biszkoptów

- 100 ml mleka
- 2 łyżki masy kajmakowej

 Masa
- 4 żółtka
- 80 gr cukru pudru
- mascarpone 250 gr
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 śmietan -fix
- 2 łyżki masy kajmakowej
- czekoladowa posypka

Dodatki
- biszkopty długie szt 20
- blaszka około 25 cm na 20 cm
- papier do pieczenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do miski nalać lekko ciepłe mleko i dodać masę kajmakową 
  2. Wymieszać .Ostudzić 
  3. Każdy biszkopt po kolei moczyć 
  4. Po układać na tacce i włożyć do lodówki na 30 minut
  5. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę w misce
  6. Gotowa masę gotować cały czas mieszając na parze prze 10 minut
  7. Ostudzić 
  8. Mascarpone połączyć z masą kajmakową 
  9. Dodać do tego wystudzoną masę jajeczną
  10. Na koniec ubić śmietanę z śmietan -fix i dodać do masy 
  11. Całość delikatnie wymieszać dodając posypkę czekoladową 
  12. Do blaszki wyłożonej papierem po układać biszkopty 
  13. Na to połowę kremu 
  14. Następnie resztę biszkoptów i resztę masy 
  15. Wkładamy do lodówki na 12 godzin w celu schłodzenia 
  16. Po wyjęciu przed podaniem dekorujemy według uznania



LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥





                                                                         Fot.Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz