Cześć kochani !!!!
Dziś mam dla Was kolejny przepis, który zachwycił moje koleżanki .
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 250 g mąki pszennej-150 g masła zimnego
-2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
Krem
- 2 kubki śmietany 30%
- 1 serek mascarpone
- 2 śmietan - fix
- 3 łyżeczki cukru
Beza
- 4 białka
- 1 szklankę cukru
Dodatki
- konfitura brzoskwiniowa
- brzoskwinie w puszce
- foremki na tartaletki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Mąkę mieszamy z cukrem i solą
- Dodajemy masło i siekamy wszystko nożem
- Następnie dodajemy żółtko i wodę
- Wszystko zagniatamy i dajemy do lodówki na 30 minut
- Następnie wykładamy ciasto do foremek i pieczemy przez około 20-25 minut na złoty kolor w temperaturze 175 stopni C
Beza
- Białka wlać do garnka i ubijać mikserem
- Powoli wsypać cukier cały czas ubijając
- Garnek ustawić na płytę gazową lub inną, powoli podgrzewać białka z cukrem i ubijać mikserem.
- Gdy zobaczymy, że są lekko ciepłe, należy garnek zdjąć i dalej ubijać aż grudki cukru się rozpuszczą a białka ubiją się na sztywno
- Gotową masę bezową wykładamy łyżeczką na papier do pieczenia
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni.
- Po 15 minutach pieczenia jak bezy będą z wierzchu takie lekko gumowate to zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy 15 minut.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez 30 minut aż będą suche.
Krem
- Śmietanę ubijamy z cukrem na końcu dodajemy śmietan -fix
- Do ubitej śmietany dodajemy powoli mascarpone
- Wszystko mieszamy
EFEKT KOŃCOWY
- Do środka upieczonych tartaletek dajemy po łyżeczce konfitury
- Na to dajemy ubitą śmietanę z serkiem
- Kroimy w kostkę brzoskwinie
- Kładziemy po trochę na śmietanę
- Na koniec dajemy bezę
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz