23 grudnia 2019

Tartalettki z bezą i brzoskwiniami

Cześć kochani !!!!


Dziś mam dla Was kolejny przepis, który zachwycił moje koleżanki .

POTRZEBUJEMY

Ciasto

- 250 g mąki pszennej
-150 g masła zimnego
-2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 łyżki wody
- szczypta soli

Krem
 - 2 kubki śmietany 30%
- 1 serek mascarpone
- 2 śmietan - fix
- 3 łyżeczki cukru

Beza
- 4  białka
- 1 szklankę cukru

Dodatki

- konfitura brzoskwiniowa
- brzoskwinie w puszce
- foremki na tartaletki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto

  1. Mąkę mieszamy z cukrem i solą 
  2. Dodajemy masło i siekamy wszystko nożem 
  3. Następnie dodajemy żółtko i wodę
  4. Wszystko zagniatamy i dajemy do lodówki na 30 minut
  5. Następnie wykładamy ciasto do foremek i pieczemy przez około 20-25 minut na złoty kolor w temperaturze 175 stopni C

Beza

  1. Białka wlać do garnka i ubijać mikserem 
  2. Powoli wsypać cukier cały czas ubijając
  3. Garnek ustawić na płytę gazową lub inną, powoli podgrzewać białka z cukrem i ubijać mikserem. 
  4. Gdy zobaczymy, że są lekko ciepłe, należy garnek zdjąć i dalej ubijać aż grudki cukru się rozpuszczą a białka ubiją się na sztywno 
  5. Gotową masę bezową wykładamy łyżeczką na papier do pieczenia 
  6.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni. 
  7. Po 15 minutach pieczenia jak bezy będą z wierzchu takie lekko gumowate to zmniejszamy temperaturę  na 120 stopni i pieczemy 15 minut. 
  8. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez  30 minut aż będą suche.

Krem

  1. Śmietanę ubijamy z cukrem na końcu dodajemy śmietan -fix
  2. Do ubitej śmietany dodajemy powoli mascarpone 
  3. Wszystko mieszamy 

EFEKT KOŃCOWY

  1. Do środka upieczonych tartaletek dajemy po łyżeczce konfitury
  2. Na to dajemy ubitą  śmietanę z serkiem 
  3. Kroimy w kostkę brzoskwinie 
  4. Kładziemy po trochę na śmietanę
  5. Na koniec dajemy bezę  


LUBIĘ I POLECAM ♥♥



Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥






                                                                      Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz