Po krótkiej przerwie urlopowej mam dla Was kolejny super przepis z owocami .
POTRZEBUJEMY :
Ciasto
- 3 jajka
- 8 dkg cukru
- szczyptę soli
- 8 dkg maki pszennej
- 3 dkg mąki ziemniaczanej
- 4 dkg masła
Masa
- 100 g żelatyny
- 400 g serka waniliowego homogenizowanego
- 400 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 śmietan-fix
- 7 łyżeczek cukru
- 30 dkg malin ( parę zostawić do dekoracji )
- sok malinowy butelka
- listki mięty
Akcesoria
- blaszka o wymiarach 34 cm x 23 cm
- papier do pieczenia
- folia aluminiowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto
- Rozbić i oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywno z cukrem i solą .
- Dodać mąki , żółtka i roztopione masło.
- Wymieszać wszystko .
- Blaszkę wyłożyć papierem
- Wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem przez około 15 minut na złoty kolor.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i zdjąć papier .
- Przełożyć z powrotem do blaszki wyłożonej folią aluminiową dookoła .
Masa
- Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.
- Śmietanę ubić z 4 łyżeczkami cukru i 2 śmietan -fix .
- Zostawiamy trochę śmietany do dekoracji .
- Maliny zagotować z 3 łyżeczkami cukru .Wystudzić.
- Dodać połowę podgrzanej i roztopionej żelatyny.
- Przelać przez sitko . Sok zostawić .
- Do naczynia wyłożyć serki , dodać ubitą śmietanę oraz przelane przez sito owoce.
Etap końcowy
- Na wystudzone ciasto wykładamy masę malinową .
- Pozostały sok z malin uzupełniamy do pełnej szklanki sokiem malinowym z butelki i dodajemy resztę żelatyny .
- Studzimy tak długo aż zacznie gęstnieć jak galaretka .
- Wylewamy na masę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia .
- Po wyjęciu z lodówki dekorujemy śmietaną ,malinami i listkami mięty.
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Można użyć innych owoców , jednak maliny są najlepsze .
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz