Cześć kochani !!!
Dziś mam dla Was znany kopiec kreta. Aby jednak nieco urozmaicić smak, dodałam konfiturę z czarnej porzeczki a do kremu pokroiłam czekoladę.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 3 jajka
- 10 dkg cukru
- 25 gram mąki ziemniaczanej
- 10 dkg mąki pszennej
- 10 dkg roztopionego masła
- 15 dkg czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 400ml śmietany kremówki 30 %
- 1 serek mascarpone
- 2 śmietan - fix
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 czekolady gorzkiej
Dodatki
- 3 banany
- papier do pieczenia
- konfitura czarna porzeczka
- blaszka o średnicy 23 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Do wysokiego naczynia dajemy rozbite jajka i cukier
- Ubijamy mikserem
- Następnie dodajemy obie mąki, proszek oraz roztopione masło
- Mieszamy dokładnie
- Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 stopni C termoobieg i pieczemy około 30 minut do tkz suchego patyka
Krem
- Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy mikserem
- Dodajemy cukier
- Na koniec wsypujemy śmietan - fix
- Gotową śmietanę powoli dodajemy do serka mascarpone i delikatnie mieszamy
- Na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy
EFEKT KOŃCOWY
- Ciasto studzimy
- Przykładamy talerzyk mniejszy od średnicy blaszki i wykrawamy dołek
- Wyjmujemy środek ciasta, który pozostawiamy do posypania
- Wykładamy do dołka konfiturę
- Następnie układamy obrane banany
- Na banany wykładamy krem, robiąc górkę
- Całość posypujemy pozostałym pokruszonym ciastem
- Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥
Do takich wypieków najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz