11 stycznia 2022

Sernik czarno-biały

 Cześć kochani !!!!!

Dziś mam dla Was kolejny super przepis. Tym razem sernik. Mam nadzieję że Wam będzie smakować.


POTRZEBUJEMY


Ciasto 

- 3 żółtka 
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 3/4 kostki margaryny roztopionej 
- 2 szklanki mąki pszennej 
- 1 łyżeczkę cukru z wanilią

Ser

- 2 serki waniliowe homogenizowane 
- 50 dag sera twarogu białego półtłustego ( pomielić lub przecisnąć praską do ziemniaków)
- 1/2 kostki margaryny lub masła roztopionego
- 1/4 szklanki cukru( można dodać więcej według uznania )
- 1 budyń waniliowy 
- 3 białka 


Dodatki 

- blaszka 
- papier do pieczenia 
- cukier puder do posypania 


SPOSÓB PRYGOTOWANIA 


Ciasto 

  1. Do miski dajemy żółtka, cukier oraz cukier z wanilią 
  2. Ucieramy 
  3. Dodajemy mąkę, proszek i roztopioną margarynę 
  4. Całość zagniatamy 
  5. Do 3/4 ciasta dajemy 1 łyżeczkę kakao. Zagniatamy 
  6. Resztę ciasta zostawiamy białe 

Ser 
  1. Do miski dajemy serki homogenizowane
  2. Do tego dodajemy ser biały twaróg pomielony
  3. Dodajemy cukier, budyń i roztopione masło 
  4. Wszystko mieszamy 
  5. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek na sztywno 
  6. Delikatnie mieszamy całość  


EFEKT KOŃCOWY

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia 
  2. Następnie wykładamy ciemne ciasto 
  3. Na ciasto wykładamy gotowy ser
  4. Na ser kruszymy jasne ciasto 
  5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika temperatura 150 stopni C i pieczemy około 40 minut na złoty kolor 
  6. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥

Do takich wypieków polecam mąkę Szymanowską uniwersalną.

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥






                                                                 Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz