27 stycznia 2022

Tatrta z bananami i jabłkami

 Cześć kochani !!!!!

Dzisiejszy przepis to tarta z bananami i jabłkami. Pyszna, chrupiąca i zarazem delikatna. Mam nadzieję że będzie Wam smakować.


POTRZEBUJEMY 

Ciasto 

- 25 dag  mąki pszennej  
- 1/4 szklanki wiórek kokosowych 
- 2 żółtka 
 -1 łyżka cukru 
- 10 dag masła 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 
- pół łyżeczki cukru z wanilią

Masa jabłkowa

- 4 jabłka potarte
- 2 banany 
- sok z pół cytryny
- 1 galaretka cytrynowa 
- 1/4 szklanki wody 

Dodatki 

- blaszka do tarty 
- cukier puder do posypania
- masło do wysmarowania formy


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto

  1. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski 
  2. Zagniatamy 
  3. Dzielimy ciasto: 1/4 ciasta zostawiamy na posypkę, 3/4 wykładamy na blaszkę 
Masa jabłkowa 

  1. Do rondelka dajemy potarte jabłka 
  2. Następnie dajemy wodę i sok z cytryny 
  3. Mieszamy i gotujemy aż jabłka zmiękną
  4. Dajemy pokrojone banany i jeszcze chwilę gotujemy 
  5. Na koniec wsypujemy suchą galaretkę 
  6. Całość dokładnie mieszamy aż galaretka się rozpuści 
  7. Odstawiamy masę do ostygnięcia 
EFEKT KOŃCOWY 
  1. Blaszkę na tarte dokładnie  smarujemy masłem 
  2. Wykładamy ciasto 
  3. Wkładamy gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika temperatura 175 stopni C i pieczemy przez 15 minut 
  4. Wyjmujemy ciasto. 
  5. Na ciasto wykładamy masę bananowo -jabłkową. 
  6. Następnie kruszymy resztkę ciasta
  7. Wkładamy z powrotem ciasto do piekarnika i pieczemy jeszcze około 40 minut na złoty kolor
  8. Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem przed podaniem 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥

Do takich wypieków polecam mąkę Szymanowską uniwersalną.

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku  Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥






                                                                      Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz