Cześć kochani !!!!
Tym razem mam dla was bezę orzechową. Mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu.
POTRZEBUJEMY
Beza
- 8 białek- 1/2 kg cukru ( można dać trochę mniej cukru w zależności od wielkości jajek)
- 30 dkg orzechy mielone włoskie lub laskowe
Krem
- 3 śmietany kremówki 30%- 1 serek mascarpone
- 3 łyżeczki cukru
- 3 śmietan -fix
- 1 czekolada mleczna lub gorzka roztopiona
Dodatki
- blaszka do pieczenia- rękaw cukierniczy
- papier do pieczenia
- dekoracje czekoladowe
- konfitura wiśniowa lub czarna porzeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Beza- Białka wlać do garnka i ubijać mikserem
- Powoli wsypać cukier cały czas ubijając
- Garnek ustawić na płytę gazową lub inną, powoli podgrzewać białka z cukrem i ubijać mikserem.
- Gdy spróbujemy że są lekko ciepłe, należy garnek zdjąć i dalej ubijać aż grudki cukru się rozpuszczą a białka ubiją się na sztywno
- Do ubitych białek dodajemy orzechy mielone i mieszamy
- Gotową masę bezową wykładamy łyżką do rękawa cukierniczego bez końcówki
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i malujemy ołówkiem kółka o śr. 14 cm
- Wyciskamy masę bezową powoli od zewnątrz do środka robiąc ślimaki
- Masy powinno nam wystarczyć na 9 szt tak aby powstały 3 torciki bezowe
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni.
- Po 15 minutach pieczenia jak bezy będą z wierzchu takie lekko gumowate to zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy 15 minut.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez 30 minut aż będą suche.
Krem
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem
- Na koniec dodajemy śmietan -fixy
- Do mascarpone dodajemy powoli rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę
- Mieszamy
- Następnie dodajemy powoli ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy
EFEKT KOŃCOWY
- Układamy na dużym talerzu lub tacce trzy bezy
- Następnie na każdą wyciskamy krem z rękawa cukierniczego tak jak bezę w kształcie ślimaka
- Kładziemy konfiturę
- Na to kładziemy kolejną bezę
- Następnie krem
- Na koniec ostatnią trzecią bezę
- Dekorujemy według uznania i odstawiamy do lodówki do schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz