Cześć kochani !!!!
Dziś ma dla was ciasto z owocami i delicjami oraz z kremem. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 1/2 szklanki cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
Krem
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 1 serek mascarpone
- 3 łyżeczki cukru
- 2 śmietan -fix lub łyżka żelatyny
Owoce
- 2 jabłka tarte- 1 szklanka musu jabłkowego
- 1/2 szklanki porzeczek czerwonych
- 1 galaretka cytrynowa
Dodatki
- papier do pieczenia- blaszka o wym 24 cm x 24 cm
- 16 szt delicji
- 2 łyżki cytryny i 1/2 szklanki wody(poncz)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Do miski dajemy jajko i cukier
- Ucieramy
- Następnie powoli dodajemy resztę składników cały czas mieszając
- Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor
- Po upieczeniu ciasto studzimy
Owoce
- Jabłka obieramy i trzemy na tarce
- Do garnka dajemy jabłka , mus i porzeczki i chwilę gotujemy
- Następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy aż do rozpuszczenia
Krem
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem na końcu dodając śmietan -fix
- Do serka mascarpone powoli dodajemy ubitą śmietanę
- Mieszamy
EFEKT KOŃCOWY
- Ciasto nasączamy cytryną z wodą(ponczem ).Trochę zostawiamy do nasączenia delicji
- Na ciasto wykładamy owoce lekko ciepłe
- Po wystygnięciu dajemy delicje lekko nasączone
- Gotowy krem wykładamy na delicje
- Dekorujemy według uznania
- Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do takich wypieków najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz