26 września 2020

Ciasto z pianką czekoladową i owocami

 Cześć kochani!!!!

Tym razem mam dla Was pyszne ciasto z pianką czekoladową, malinami i bananami. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.


POTRZEBUJEMY 

Ciasto 

- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Krem 

- 100 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
-  15 g żelatyny spożywczej 
- 400 ml śmietany 18% kwaśnej

Dodatki 

- 3 banany
- blaszka o wymiarze  23 cm x 23 cm
- papier do pieczenia 
- listki mięty 
- 20 dkg maliny


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 


Ciasto 
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao 
  5. Delikatnie mieszamy 
  6. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  7. Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka

Krem 

  1. Do garnka wlewamy mleko
  2. Dodajemy cukier 
  3. Następnie kakao
  4. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia cukru
  5. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody
  6. Mieszamy ( nie gotujemy)
  7. Zdejmujemy z ognia 
  8. Studzimy i na koniec dodajemy śmietanę 
  9. Wszystko dokładnie mieszamy
Efekt końcowy
 
  1. Na wystudzony biszkopt układamy skropione cytryną banany pokrojony na pół wzdłuż
  2. Między banany układamy maliny ( 16 szt zostawiamy do dekoracji)
  3. Na owoce wylewamy masę kremową  
  4. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 4 godziny 
  5. Wyjmujemy dekorujemy miętą i malinami

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków takich jak biszkopt  najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. 


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                        Fot :Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz