28 lutego 2021

Tort czekoladowo-kajmakowy

Cześć kochani!!!!

Kolejny przepis na tort. Tym razem z kremem kajmakowym, czekoladowym i kokosem.


POTRZEBUJEMY

Ciasto jasne

- 7  jajek
- 7 łyżek mąki pszennej
- 7 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Ciasto ciemne

- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka kakao

Blat kokosowy

- 4 białka 
- 15 dkg kokosu
- 5 łyżek cukru

Krem kajmakowy 

- 3/4 kostki masła 
- 1/2 puszki masy kajmakowej 

Krem z nutellą

- 3 kostki masła 
- 1słoika nutelli

Dodatki

- blaszka  okrągła do pieczenia o średnicy 25cm
- papier do pieczenia
- 1 słoik konfitury wiśniowej
- 4 szt  rafaello,1 baton  kitekat, 1  kinder bueno itd
- mała butelka wódki lub rumu 
- złoty podkład pod ciasto
- 200 ml wódki czystej 

Polewa

- 150 g czekolady gorzkiej 
- 2 łyżeczki oleju roślinnego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Ciasto jasne

  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem 
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy 
  5. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy  i pieczemy przez około 40 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka 
  6. Po wystudzeniu gotowy biszkopt przekrawamy w poprzek dwa razy , tak by powstały dwa krążki
Ciasto ciemne
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem 
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy 
  5. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy  i pieczemy przez około 40 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka 

Blat kokosowy

  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem 
  2. Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy .
  3. Gotową masę kokosową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  4. Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor .
  5. Po  upieczeniu, na blaszkę z kokosem  należy nałożyć większą kwadratową  blaszkę i przewrócić tak aby kokosowy blat znalazł się na drugiej blaszce papierem do góry (jest to konieczne gdyż  może się połamać) . 
  6. Zdejmujemy papier . 
  7. Pozostawić do wystudzenia 
Krem kajmakowy 
  1. Do miski dajemy masło ( temperatura pokojowa) 
  2. Powoli dodajemy masę kajmakową cały czas mieszając mikserem do połączenia mas
  3. Na koniec powoli dodajemy wódkę ( 2 kieliszki) mieszamy
Krem z nutellą
  1. Do miski dajemy masło ( temperatura pokojowa) 
  2. Powoli dodajemy nutellę cały czas mieszając mikserem do połączenia mas
  3. Na koniec powoli dodajemy wódkę ( 3 kieliszki) mieszamy 

Polewa 

  1. Do miseczki dajemy czekoladę i olej 
  2. Podgrzewamy w kąpieli wodnej lub mikrofali max 1 minutę tak aby czekolady nie przegrzać  (temperowanie czekolady )
  3. Mieszamy i studzimy
Poncz

  1. 100ml wódki mieszamy z pół szklanki wody  


EFEKT KOŃCOWY


  1. Biszkopt przecinamy na pół  tak aby wyszły dwa krążki
  2. Wszystkie polewamy przygotowanym ponczem 
  3. Jeden krążek dajemy na złoty podkład 
  4. Wykładamy krem z nutellą tak aby dookoła był wyżej 
  5. Do środka wykładamy konfiturę 
  6. Następnie dajemy blat kokosowy
  7. Na blat kokosowy wykładamy krem z kajmakiem
  8. Krem przykrywamy ciemnym  biszkoptem nasączonym ponczem 
  9. Na to  kremu z nutellą 
  10. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta 
  11. Całe ciasto z góry i dookoła smarujemy resztą kremu z nutella  
  12. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia ( najlepiej na całą noc )
  13. Następnie schłodzony tort polewamy delikatnie wystudzoną polewą 
  14. Dookoła na dole obsypujemy tort kokosem
  15. Dekorujemy i odstawiamy do lodówki 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków takich jak biszkopt  najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. 


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥






                                                           Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz