28 listopada 2021

Ciasto orzechowe z kremem

Cześć kochani !!!!

Przepraszam Was za dłuższą przerwę. Dziś mam kolejny fajny przepis. Delikatne ciasto orzechowe z kremem budyniowym, konfiturą malinową oraz malinami. Mam nadzieję że się Wam spodoba.


POTRZEBUJEMY

Ciasto 

- 6 białek 
- 15 dag cukru 
- 2 łyżki oleju 
- 5 dag mąki pszennej 
- 10 dag orzechów mielonych włoskich 


Krem 

 - 6 żółtek
- 750 ml mleka 
- 2 budynie waniliowe
- 10 dag cukru 
- 1 czekolada mleczna lub gorzka 
- 35 dag masła 


Dodatki 

 - 5 dag orzechów do posypania 
- 1 słoik konfitury malinowej 
- maliny ( parę na górę)
- papier do pieczenia 
- blaszka o średnicy 28 cm 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto 

  1. Oddzielamy białka od żółtek
  2. Białka ubijamy z cukrem na sztywno 
  3. Dodajemy olej, mieszamy 
  4. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mielone orzechy 
  5. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika temperatura 175 stopni C i pieczemy około 30 minut 
  7. Po upieczeniu studzimy i zdejmujemy papier  

Krem 

  1. Do rondelka wlewamy pół litra mleka i wsypujemy cukier 
  2. Zagotowujemy 
  3. Resztę mleka mieszamy z budyniami oraz żółtkami 
  4. Po zagotowaniu mleka wlewamy resztę mleka z innymi składnikami 
  5. Mieszamy aż będzie gęste zagotowujemy ( tak jak budyń)
  6. Ugotowany budyń dzielimy na dwie części 
  7. Do jednej dajemy całą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia 
  8. Odstawiamy do ostygnięcia 
  9. Drugą część budyniu odstawiamy też do ostygnięcia 
  10.  Przygotowane miękkie masło dzielimy na dwie części  
  11. Po ostygnięciu budyń waniliowy miksujemy z 1 porcją masła 
  12. Czekoladowy budyń tak samo z pozostałą częścią masła 
EFEKT KOŃCOWY 
  1. Na gotowe wystudzone ciasto wykładamy połowę kremu czekoladowego 
  2. Następnie na to konfiturę malinową
  3. Na konfiturę resztę kremu czekoladowego
  4. Na krem czekoladowy wykładamy krem waniliowy 
  5. Posypujemy mielonymi orzechami 
  6. Układamy dekoracje i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na parę godzin 
 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥

Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. 


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                              Fot : Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz